top of page

"Varje individuell katts eller kattunges hälsa och välfärd ska stå främst i åtanke hos alla uppfödare och ägare av katter eller kattungar." (Sveraks grundregler, Allmänt 1.1)

Läs mera:

SVERAK_gul_sv_namn.jpg

 

Att ha katt

"Katten är ett underbart djur!

Katten är självständig och intelligent samtidigt som den är mycket lojal och beroende av sin familj. Den vård, omsorg och kärlek som man ger sin katt får man hundrafalt igen och har man en gång levt med katt är det svårt att leva utan.

 

Går du i ”katt-tankar”? Då har du en del att fundera över och det är viktigt att tänka igenom beslutet ordentligt. Är du beredd på att ta ansvar för din katt många år framöver? Den lilla söta kattungen växer upp och blir stor och kan – om den är frisk – leva i mer än 15 år.

 

Har du tid och ekonomiska möjligheter att ha katt? En katt ska ha tillsyn minst två gånger om dagen och utöver kattmat och kattsand tillkommer kostnad för försäkring, veterinärkostnader med mera.

 

När du har tänkt igenom och bestämt dig kan det finnas flera frågor; hur får du tag i en uppfödare, ska du välja hane eller hona, kattunge eller vuxen katt… osv.

 

Vi hoppas att du på våra sidor kan få lite tips och råd på vägen så att du hittar just DIN katt!"

Från Sveraks hemsida, läs vidare:

SVERAK_gul_sv_namn.jpg
SVERAK_gul_sv_namn.jpg

SVERAK-uppfödarens ansvar

  • Kattungen ska vara minst 14 veckor gammal när den lämnar sin mamma och uppfödaren avgör om det finns skäl att låta kattungen bo kvar ytterligare tid innan den flyttar.

  • När köpet blir av ser SVERAK-uppfödaren till att katten är stambokförd och överlämnar stamtavlan i original till dig som ny ägare.

  • Ett överlåtelseavtal (köpeavtal) och ägarändringsintyg undertecknas av uppfödaren och dig och ni behåller var sitt exemplar. Ägarändringen meddelas till SVERAK senast 30 dagar efter överlåtelse av katten och när detta har skett är det den du som formellt äger katten i SVERAKs register.

  • Katten ska vara veterinärbesiktigad och veterinärintyget, som överlämnas till dig, får inte vara äldre än 7 dagar.

  • Katten ska även vara id-märkt samt fullvaccinerad mot kattpest, kattsnuva och kattherpes.

 

Alla ovanstående punkter ingår i en SVERAK-uppfödares ansvar – det är tryggt för både dig och för katten!

Från Sveraks hemsida och Sveraks sida köpakatt.se, läs vidare:

SVERAK_gul_sv_namn.jpg
SVERAK_gul_sv_namn.jpg

SVERAK-diplomerad uppfödare

"Diplomering – ett ansvar! 

Att vara SVERAK-diplomerad uppfödare ska vara att betrakta som en kvalitets-säkring. Alla uppfödare och medlemmar i SVERAK ska – förutom övriga lagar och regler – följa FIFes och SVERAKs stadgar och regler. 

 

En SVERAK-diplomerad uppfödare ska även ha visat att den har en grundlägg-ande katt- och förbundskunskap att dela med sig av till kattköpare och till blivande kattuppfödare.

 

En SVERAK-diplomerad kattuppfödare är, tillsammans med katten själv, viktiga representanter för seriös kattuppfödning, god katthållning och kattsporten i stort. Därmed finns ett stort ansvar gentemot katten, SVERAK och SVERAKs värderingar och principer.

 

En SVERAK-diplomerad uppfödare ska verka positivt i den andan.

 

SVERAKs uppfödardiplomering upphörde 2021-12-31 och ersattes under 2022 med certifiering. De uppfödare som är diplomerade behåller sina förmåner t o m 2024-12-31.

Från Sveraks hemsida, läs vidare:

SVERAK_gul_sv_namn.jpg
SVERAK_gul_sv_namn.jpg
98204948_10219426211360410_8911797675930
bottom of page